G. LOVE & SPECIAL SAUCE – THE JUICE

Om te beginnen een kort quizvraagje: weet u wie Garrett Drew Dutton is? We durven dat met een grote waarschijnlijkheid betwijfelen, dus geven we hier ook maar meteen het antwoord op die vraag. Het is de 47-jarige zanger-gitarist en songschrijver ‘G. Love’ uit Philadelphia, Pennsylvania die zijn muzikale solocarrière begon in 1998 en in die hoedanigheid vier soloplaten uitbracht met “Fixin’ To Die” in 2011 als laatste realisatie.

Het was echter al in 1993 dat hij voor het eerst opdook in de wereld van folk-, rock- en bluesmuziek. Hij trok naar Boston, Massachusetts en lanceerde er het debuutalbum “Back In The Day” dat hij met zijn begeleidingsband, bestaande uit bassist Jim Precott en drummer Jeffrey Clemens, uitbracht onder de naam ‘G. Love & Special Sauce’. Twaalf albums later verschijnt er nu een nieuwe plaat van deze formatie onder de titel “The Juice”.

Wars van enige ambitie om met zijn muziek in de hitparades te belanden en massale platenverkoop te realiseren, bleef ‘G. Love’ altijd koppig doch vastberaden zijn eigen weg volgen en dat doet hij nu opnieuw in de songs op “The Juice”. De invloeden uit funk, hiphop en rapmuziek zijn ook nu weer terug te horen in heel wat songs op deze plaat, zoals de albumtiteltrack “The Juice” met soul- en bluesrocker Marcus King als gastartiest. Maar ook in “Soul-B-Que” waarop jazzgitarist Roosevelt Collier meedoet of bij de nummers “Go Crazy” (zie 1e video) en “Shine On Moon” waarop de met een ‘Grammy Award’ vereerde bluesmuzikant Kevin Moore aka ‘Keb’Mo’ een vocale bijdrage aflevert.

Twee andere gastmuzikanten die aan deze plaat hebben meegewerkt zijn funk- en soulgitarist Robert Randolph op lapsteelgitaar bij rocksong “Birmingham” en de uit Hawaii afkomstige singer-songwriter ‘Ron Artis II’ die meezingt op “Diggin’ Roots”. ‘Keb’Mo’ is trouwens heel prominent aanwezig op deze in Nashville opgenomen plaat, want hij componeerde met ‘G. Love’ mee aan acht van de twaalf nummers op “The Juice”, waaronder het rockende “Shake Your Hair” (zie 2e video) en bluestrack “Fix Your Face”.

‘G. Love’ zelf schreef tekst en muziek voor de songs “She’s The Rock” dat start met een heerlijk fluitdeuntje en voor de nummers “Shine On Moon” en “Drinkin’ Wine” waarin ook al fluitend begonnen wordt. De universele boodschap die hij via zijn muziek wil brengen is er één van inspirerend positivisme en hoop en wij kunnen hier concluderen dat ‘G. Love & Special Sauce’ daar met het nieuwe album “The Juice” wonderwel in geslaagd zijn.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Philadelphonic Records / Thirty Tigers

video